Den lokale forfatter Dorte Schou – Torsdag den 3. oktober kl. 16:40
Gæsten i denne uges lokale aktualitetsprogram: Aktuelt i Roskilde har denne gang besøg af den lokale forfatter Dorte Schou, der er aktuel med bogen: Øjnene holder aldrig op med at se.
Lyt: www.dampradioen.dk
Torsdag den 3. oktober kl. ca. 16:40 med genudsendelse lørdag den 5. oktober
Romanen er Roskilde-forfatterens forsøg på at sætte ord på blinde pletter i sin egen familiehistorie, som omfatter psykisk sygdom, alkoholisme og selvmord.
Bogens tekst er baseret på journalnotater fra Kvindehospitalet på Sankt Hans Hospital i 1930’erne og barndomserindringer parallelt med den voksne fortællers perspektiv.
Dorte Schous farmor var indlagt på Kvindehospitalet gennem seks år.
Bogen taler ind i en vigtig samtale om, hvad det vil sige at være pårørende – specielt som barn.
Ifølge Psykiatrifonden vokser 310.000 børn op i familier, hvor mor eller far er ramt af psykisk sygdom.
Dorte Schou har som sygeplejerske har været den sundhedsfaglige person i skrivegrupper for mennesker med psykoselidelser og pårørende, hvor deltagerne gennem fortællinger arbejder på at finde et sprog for de sygdomserfaringer, som ikke rummes af vores hverdagssprog.
Romanen er vævet sammen af korte lyriske stykker, som tilsammen danner en både grusom og smuk familiehistorie.
Gennem erindringsstykker kaster teksten lys på rollen som pårørende og forsøger at sætte ord på blinde pletter i familiens fortælling om sig selv. Journalnotater fra farmorens indlæggelse på psykiatrisk hospital i 1930’erne udfordrer hierarkiske strukturer forbundet med retten til at fortælle sin egen historie.
Strukturer, som også ses afspejlet i forholdet mellem forældre og barn.
Dorte Schou præsenterer et nøgternt blik på livets realiteter, men insisterer samtidig på at se verden som et underfuldt og smukt sted.
Når børn er øjenvidner til psykisk sygdom i familien, trækker oplevelserne oftest lange spor ind i voksenlivet.
I sin nye roman “Øjnene holder aldrig op med at se”, fortæller Dorte Schou en historie om at blive svigtet og glemt i et kaotisk liv, hvor de voksne ikke formår at skærme og hjælpe.